chiptuning

Kaj je chiptuning?

Delovanje motorjev v sodobnih vozilih nadzoruje motorni računalnik. Ta krmili in nadzira vrsto pomembnih parametrov, ki vplivajo na delovanje motorja – količino vbrizganega goriva, čas vbrizga, tlak vbrizga, tlak turbopolnilnika in podobno. Optimizaciji teh parametrov, ki vodijo k povečanju moči in navora motorja ter k zmanjšanju porabe, pravimo chiptuning ali optimiranje moči motorja.

Kakšne koristi prinaša?

Po optimizaciji moči lahko pri sodobnih motorjih s turbopolnilnikom pričakujemo porast moči in navora med 20% in 40%. Hkrati se poraba goriva zmanjša do 15%, kar se še posebej odraža pri mestni uporabi oziroma uporabi vozila v optimiranem območju navora (vožnja z nižjimi vrtljaji, prehitevanje).

Zakaj chiptuninga ne opravijo že proizvajalci vozil?

Proizvajalci prodajajo vozila širom sveta in so zato primorani narediti motor, ki bo deloval v najrazličnejših razmerah, kot na primer: različne podnebne razmere (temperaturna nihanja), različna kvaliteta goriv, različni tehnični predpisi (omejevanje moči) ter nenazadnje različni zavarovalni razredi. Zaradi navedenih dejstev morajo proizvajalci delovanje motornega računalnika prilagoditi tako, da lahko vozilo prodajajo tudi na tržišča, ki so z vidika delovanja motorja najzahtevnejša. To pa se izrazi v omejevanju moči in navora.

Kako poteka chiptuning?

Pri veliki večini vozil chiptuning poteka tako, da s posebnim vmesnikom preko priključka OBD preberemo podatke iz motornega računalnika. Temu koraku sledi optimiranje parametrov s programsko opremo, nato pa (ponovno preko priključka OBD) nove podatke zapišemo nazaj v motorni računalnik. Pri nekaterih novejših vozilih je zaradi zaščite pred branjem potrebno odstraniti motorni računalnik ter ga neposredno priključiti na ustrezen vmesnik. V naši delavnici uporabljamo programsko in strojno opremo vrhunskih proizvajalcev – Autotuner, Alientech, Batronix, EVC. Storitev tako opravimo hitro in kvalitetno.

Kako moramo za vozilo skrbeti po chiptuningu?

Po chiptuningu lahko vozilo uporabljamo tako kot prej – torej po navodilih proizvajalca. Pri optimiranju delovanja namreč upoštevamo vse tehnične lastnosti motorja in tako poskrbimo, da še vedno deluje znotraj predpisanih omejitev. V praksi je torej pomembno, da motor ogrevamo pri nižjih vrtljajih, po daljših obremenitvah pa pustimo motor nekaj časa delovati v prostem teku, da se turbopolnilnik ohladi.